Rebarborový makovec se sušenkovou drobenkou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mletého máku
- 225 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 150 g rozpuštěného másla
- 150 g bílého jogurtu (plnotučného)
- 3 vejce
- 700 g rebarbory
- 5 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce vody
- Drobenka:
- 25 g drcených sušenek (nejlépe amaretti)
- 150 g hrubé mouky
- 1 skořicový cukr
- 55 g třtinového cukru
- 100 g másla
Postup Rebarborový makovec se sušenkovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou rebarboru nakrájíme na cca 1cm kousky, dáme do hrnce, přidáme cukr a vodu a společně vaříme cca 3 minuty - jen dokud se cukr nerozpustí a rebarbora nepustí trochu šťávy, kterou slijeme. Necháme vychladnout.
Na drobenku smícháme všechny suroviny a promneme prsty, aby vznikaly hrudky.
Na těsto v míse smícháme mouku, cukr, mák, prášek do pečiva, přidáme cukr, citronovou kůru, máslo, jogurt a vejce. Vše důkladně prošleháme.
Těsto rozetřeme na plech (nebo dortovou formu, tam bude ale těsto 5-7 cm vysoké), poklademe rebarborou a celý povrch posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C 40-45 minut.