Rajčatové risotto ze cherry rajčat recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje (+ pro servírování)
- 1 středně velká cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 300 g cherry rajčat
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 šálek rýže arborio
- sůl
- 2 lžíce másla
- 60 g jemně nastrouhaného parmazánu (+ pro servírování)
- čerstvě mletý pepř
Postup Rajčatové risotto ze cherry rajčat
Postup přípravy receptu
-
Ve středně velkém hrnci přiveďte vývar k varu a na středním plamenu ho udržujte horký.
Mezitím rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli a za častého míchání ji nechte změknout a zezlátnout. Poté ke směsi přisypte plátky česneku a nechte asi minutu opékat, opět nezapomeňte míchat. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte se směsí, nechte asi 2 minuty provařit.
Nasypte do pánve rajčata a nastrouhejte muškátový oříšek, míchejte další 2 minuty, dokud rajčatům nepuknou slupky. Pak přidejte rýži, posolte a na mírném plamenu za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Jakmile budou zrnka rýže průhledná, směs zalijte 400 ml vývaru a vařte, dokud se tekutina neabsorbuje. Pak přidejte dalších 400 ml vývaru a za častého míchání vařte, dokud není rýže uvařená a většina tekutiny absorbovaná (cca 12–15 minut).
Přidejte máslo, parmazán a zbytek vývaru, vařte a míchejte asi 4 minuty, dokud není risotto krémové. Osolte dle chuti. Servírujte v miskách posypané parmazánem, čerstvě mletým pepřem a zakápnuté olivovým olejem.