Punčový řez od Iduun recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- 10 vajec
- 200 g cukr krupice
- 200 g pohrubá mouka
- potravinářská barva červená nebo žlutá
- sklenici marmelády
- Rozvar:
- 200 ml vody
- 300 cukr krupice
- punčové aroma
- trocha citronky
- Poleva:
- 300 g cukru moučka
- 3 lžíce vařícího mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup Punčový řez od Iduun
Postup přípravy receptu
-
Piškoty budou dva, takže si suroviny rozdělíme na půl: 5 vajec, 100 g cukru a 100 g mouky. Vejce a cukr dáme do úzké a vysoké nádoby a umixujeme do bílé pěny (trvá to cca 10 - 15 minut). Pak lehce vmícháme mouku. Vylijeme na plech, kam jsme předtím dali pečící papír a upečeme. 180c - cca 10 minut
Druhý plát piškotu uděláme stejně jako první, jen do těsta přidáme barvivo (já používám klasické práškové).
První (bílý) plát rozkrojíme podélně, vzniknou mám dva pláty. Jeden namažeme marmeládou a dáme na něj červený plát, ten silně poléváme rozvarem, pak namažeme marmeládou a přiklopíme druhým bílým plátem. Zatížíme na cca 2-3 hodiny. Pak na něj dáme cukrovou polevu.
Rozvar: vodu přivedeme k varu a necháme v ní rozpustit cukr, přidáme trošku citronky, nebo citronové šťávy. Nakonec přidáme punčové aroma nebo tresť (klidně můžeme dát i trochu rumu, ale opatrně na něj).
Poleva: Do vařícího mléka přidáme cukr moučku a citronovou šťávu. Metličkou mícháme, dokud poleva nezhoustne, musí být hladká a lesklá. Malou část polevy si odleje do mističky, přidáme do ní červené barvivo a smícháme.
Bílou polevou polijeme celý moučník a červenou polevou vytvoříme v té bílé vzory, reliéfy, obrázky, kdo jak chce.