Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání) recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- těsto:
- 100 g hladké mouky světlé
- 200 g celozrnné mouky
- 1 vejce
- 150 g tuku
- 4 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce vody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- náplň:
- 1 dýně Hokkaidó
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1 lžíce medu
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- 1 vanička polotučného tvarohu (~250g)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička muškátového ořechu (mletého)
- 1/2 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky hřebíčku
- trochu oleje (na předpečení dýně)
- navíc:
- hrst rozinek
- rum
Postup Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)
Postup přípravy receptu
-
Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe pár hodin.
Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout.
Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Obě půlky položíme slupkou nahoru na plech (viz foto), který jsme lehce potřeli olejem, jen aby se dýně nepřipekla k plechu. Vložíme do rozehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 30 minut, aby změkla - když do dýně píchneme vidličkou, měla by jít lehce dovnitř i ven. Poté necháme zchladnout. Předpékání dýně je mnohem lepší než její předvaření, chuť je pestřejší a intenzivnější.
Mezitím vyšleháme dohromady vejce, žloutek, cukr a med.
Ze zchladlé dýně lžící vydlabeme dužinu od slupky a tuto dužinu rozmixujeme mixérem na hladké pyré (nebo lze jen rozmačkat vidličkou). Dýňové pyré zamícháme do vyšlehané směsi, přidáme i tvaroh. Nové koření a hřebíček rozdrtíme či rozemeleme a společně s ostatním kořením přidáme do dýňové směsi, pečlivě smícháme/zašleháme.
Vytáhneme těsto z ledničky, propracujeme a ručně ho rozprostřeme na dno i stěny kulaté zapékací nádoby. Na těsto nalijeme půlku dýňové směsi, poklademe rozinkami naloženými v rumu a nalijeme zbytek náplně. Nádobu vložíme do rozpálené trouby na 230°C na 10-15 minut, poté teplotu snížíme na 170°C a dopékáme, dokud nezůstane špejle po vpichu do koláče čistá. Čistě orientačně - já dopékala cca hodinu.
Po upečení necháme řádně vychladnout a až potom porcujeme. Jednotlivé výseče koláče můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.