Pudinkové řezy se zakysankou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 5 vajíček
- 250 g cukru krystalu
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- (kakao)
- Pudink:
- 1 l mléka
- 2 pudinky
- (vyzkoušeno i s čokoládovým, ale i pro milovníky čokolády doporučuji vanilkový)
- 6 lžic cukru
- Zakysanka:
- 800 g husté zakysané smetany
- 200 g čokolády na vaření
Postup Pudinkové řezy se zakysankou
Postup přípravy receptu
-
Buď můžeme vyšlehat celá vajíčka s cukrem do pěny (opravdu do pěny, cca 8 min.) nebo jen žloutky s cukrem do pěny. Do vyšlehané světlé hmoty, ať už je dělaná prvním způsobem nebo druhým, zašleháme vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Jestli jsme šlehali jen žloutky, tak teď je ten správný čas na přidání sněhu z bílků (sníh se líp vyšlehá za přidání špetky soli). Můžeme trošku těsta odebrat a přidat lžičku kakaa, aby to udělalo krásný dekor.
Uvaříme se 6 lžícemi cukru oslazený pudink podle návodu na obalu. Na pudinku nešetříme! Vyplatí se koupit o chlup dražší od Dr.Oetkera. Z neznačkového mám vyzkoušeno a po upečení se nedalo krájet-pudink neztuhl a byl pořád tekutý.
Na vymaštěný a moukou vysypaný plech nalijeme nejdřív světlé těsto, pak tam cik-cak postříkáme tmavé a koncem nože opatrně promícháme, aby vznikl pěkný vzor. Uvařený pudink lžícemi klademe na neupečené těsto. Pečeme na 170°C cca 30 minut.
Zakysanku pokojové teploty šleháme a pomaličku přidáváme za stálého šlehání zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Pozor, aby měly podobnou teplotu (mohlo by se to srazit).
Na vychladlý piškot natíráme krém a můžeme zdobit podle chuti a fantazie. U nás je favorit skořice, kakao, ale i jen tak bez ničeho.