Pšeničný kváskový chleba se semínkovou záparou recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- rozkvas:
- 30 g pšeničného nebo žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- – promísíme, zakryjeme a necháme 10-12 hodin kvasit
- na záparu:
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 2 vrchovaté lžíce lněného semínka
- 2 vrchovaté lžíce slunečnice
- 2 vrchovaté lžíce dýňového semínka
- 2 vrchovaté lžíce sezamu
- 250 g vroucí vody
- – vše dobře promíchat, zakrýt a nechat vychladnout
- Dále:
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 70 g vody
- 2-2,5 rovné lžičky soli
Postup Pšeničný kváskový chleba se semínkovou záparou
Postup přípravy receptu
-
k hotovému rozkvasu přidáme záparu a zbytek surovin – uhněteme těsto, které necháme přibližně 2 hodiny kynout. Během kynutí je dobré 2-3x těsto přeložit.
Vykynuté těsto lehce prohněteme a zformujeme do bochníka, uložíme do moukou vysypané ošatky a necháme vykynout.
S oporou ruky vykynutý bochníček opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, rychle z něj ometeme mouku, postříkáme ho vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě s žulovou dlaždicí (250°C/15 minut, 220°C/30-35 minut).
Pekla jsem dvakrát, podruhé v litinovém hrnci rozehřátém spolu s troubou. Bochník co opatrněji vsadit do hrnce, zastříkat vodou, zakrýt poklicí a vsunout do trouby. Po 15 minutách teplotu snížit, hrnec odkrýt a chleba dopéct.