Provensálský cibulový koláč Pissaladiere recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 1 žloutek
- 3 lžíce vody
- na náplň:
- 1 kg cibule
- 2 rajčata
- 160 g ančoviček (filetů)
- hrst černých oliv
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián nebo 2 lžičky sušeného
- pepř
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- máslo
- olivový olej na pokapání koláče
Postup Provensálský cibulový koláč Pissaladiere
Postup přípravy receptu
-
V misce třeme máslo pokojové teploty, až je měkké a krémovité. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něj sůl a 3 lžíce vody. Zpracujeme a přidáme žloutek a utřené máslo. Rukama vypracujeme měkké hladké těsto, vytvarujeme ho do koule a zabalíme do pomoučené utěrky. Uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky, ovšem nejlépe přes noc (vydrží 2-3 dny). Před použitím by těsto mělo postupně získat pokojovou teplotu.
Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a nasekáme na tenká půlkolečka. V dostatečně velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje, přisypeme cibuli a na mírné teplotě ji 15 minut restujeme za občasného promíchání. Neměla by příliš zhnědnout (mohla by zhořknout), ale musí zvláčnět. Poté přidáme tymián, osolíme, opepříme a přidáme spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata. Pomalu dusíme pod pokličkou ještě nejméně 45 minut. Na posledních 10 minut odstraníme pokličku a necháme vypařit všechnu nadbytečnou tekutinu. Směs dosolíme a dopepříme.
Nízký pekáč vytřeme máslem, přeneseme na něj vyválený plát těsta a upravíme do požadovaného tvaru. Naneseme cibulovou směs a uhladíme ji. Povrch poklademe ančovičkami, které jsme opláchnutím zbavili přebytečné soli, olivami a pokropíme olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 220°C 25-30 minut.