Prošívaná celozrnná dýňová buchta recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 hrnek ≡ 250 ml
- ۞ 1 dýně (v průměru do 15 cm)
- ۞ 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- ۞ 0,5 hrnku polohrubé mouky
- ۞ 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- ۞ 1 hrnek cukru krupice
- ۞ 2 vanilkové cukry
- ۞ 0,5 hrnku oleje
- ۞ 5 vajec
- ۞ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- ۞ 2 lžičky jedlé sody
- ۞ 1 tvaroh ve vaničce (tučný)
- ۞ 2 lžíce moučkového cukru
- ۞ 3 lžíce mléka
- ۞ 3 lžíce rumu
- ۞ 2 lžíce rozinek
- ۞ 1 lžička citronové šťávy
- ۞ nastrouhaná citronová kůra z 0,5 citronu
- ۞ sůl
- ۞ pár kapek olivového oleje
Postup Prošívaná celozrnná dýňová buchta
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme tvarohovou směs: V misce smícháme tvaroh, mléko, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr a půl sáčku vanilkového pudinku. Prozatím dáme do lednice.
Z dýně odstraníme jádřince, odkrájíme tuhou slupku. Dužinu pokrájíme na kostky a dáme do vroucí vody se špetkou soli a olivovým olejem povařit, dokud kostky nezměknou (dle velikosti kostek 5-10 minut). Slijeme vodu, část kostek dáme stranou a pokrájíme ješte na drobnější, které později dáme do těsta (není nutné). Zbytek ponorným mixérem romixujeme na kaši a necháme vychladnout.
V misce si smícháme mouky, zbylou půlku vanilkového pudinku, citronovou kůru, kypřící prášek a sodu.
4 vejce šleháme s krystalovým cukrem, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté za stálého šlehání pomalinku přiléváme olej, po něm rum a citonovou šťávu. Nakonec zašleháme i vychladlou dýňovou kaši. Vařečkou vmícháme dýňové kostičky a rozinky a jako poslední sypkou směs z muk.
Větší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj těsto. Tvarohovou směs dáme do sáčku, ustřihneme rožek a cikcak” postříkáme na těsto. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 180ºC. Pokud po vpichu špejlí do těsta na špejli neulpí žádné těsto, je upečeno.