Prošívaná celozrnná dýňová buchta recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

1 hrnek ≡ 250 ml
۞ 1 dýně (v průměru do 15 cm)
۞ 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
۞ 0,5 hrnku polohrubé mouky
۞ 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
۞ 1 hrnek cukru krupice
۞ 2 vanilkové cukry
۞ 0,5 hrnku oleje
۞ 5 vajec
۞ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
۞ 2 lžičky jedlé sody
۞ 1 tvaroh ve vaničce (tučný)
۞ 2 lžíce moučkového cukru
۞ 3 lžíce mléka
۞ 3 lžíce rumu
۞ 2 lžíce rozinek
۞ 1 lžička citronové šťávy
۞ nastrouhaná citronová kůra z 0,5 citronu
۞ sůl
۞ pár kapek olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme tvarohovou směs: V misce smícháme tvaroh, mléko, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr a půl sáčku vanilkového pudinku. Prozatím dáme do lednice.

  2. Z dýně odstraníme jádřince, odkrájíme tuhou slupku. Dužinu pokrájíme na kostky a dáme do vroucí vody se špetkou soli a olivovým olejem povařit, dokud kostky nezměknou (dle velikosti kostek 5-10 minut). Slijeme vodu, část kostek dáme stranou a pokrájíme ješte na drobnější, které později dáme do těsta (není nutné). Zbytek ponorným mixérem romixujeme na kaši a necháme vychladnout.

  3. V misce si smícháme mouky, zbylou půlku vanilkového pudinku, citronovou kůru, kypřící prášek a sodu.

  4. 4 vejce šleháme s krystalovým cukrem, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté za stálého šlehání pomalinku přiléváme olej, po něm rum a citonovou šťávu. Nakonec zašleháme i vychladlou dýňovou kaši. Vařečkou vmícháme dýňové kostičky a rozinky a jako poslední sypkou směs z muk.

  5. Větší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj těsto. Tvarohovou směs dáme do sáčku, ustřihneme rožek a cikcak” postříkáme na těsto. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 180ºC. Pokud po vpichu špejlí do těsta na špejli neulpí žádné těsto, je upečeno.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!