Profouknuté bulky recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- na preferment:
- 180 g vody
- 150 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 1-2 g čerstvého droždí
- Dále:
- 170 g vody
- 8-9 g čerstvého droždí
- 2 lžičky soli
- 25 g oleje
- 30 g žitné celozrnné mouky jemné
- 320 g hladké mouky
Postup Profouknuté bulky
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme suroviny na preferment a zakryté proti prachu a osýchání jej v teple necháme kvasit 10-12 hodin.
Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto (pracoval robot), které vyškrábneme do dobře olejem vymazané širší misky. Naolejovanými prsty těsto v míse popřekládáme a necháme v teplém prostředí asi hodinu vykynout – během této doby jsem těsto v míse překládala ještě dvakrát.
Vykynuté těsto opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl (ne z výšky, aby nespadlo), stěrkou jakžtakž upravíme do čtverce, posypeme moukou i svrchu a stěrkou nakrájíme na 9 – 12 dílů.
Každý kousek opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem nebo fólií, pokud je třeba, necháme pár minut dokynout a upečeme v dobře vyhřáté troubě s kastrůlkem vody na dně (230-240°C/asi 20 minut).