Pribiňákové koblížky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 2 vanilkové Pribiňáky
- 2 vejce
- 150-170 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- 1 lžíce rumu
- skořicový cukr
- olej nebo sádlo na smažení
Postup Pribiňákové koblížky
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Vejce promícháme s pribináčkem, přidáme suché suroviny a vše krátce promícháme metličkou.
V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo olej na 170°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat.
Z těsta odkrajujeme malou lžičkou kousky, ze kterých v ruce potřené olejem tvarujeme kuličky.
Ty ihned vhazujeme do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova ze všech stran (cca 4 minuty). Ve studeném oleji namáčejte také lžičku, kterou odkrajujete těsto.
Koblížky můžete do oleje shazovat přímo ze lžičky, ale nebudou všechny tak kulaté.
V oleji musí mít dostatek místa, aby mohly volně plavat a otáčet se, během smažení hodně naskočí.
Po usmažení koblížky necháme jen krátce okapat na papírové utěrce a ještě teplé je obalujeme ve skořicovém cukru.
Koblížky s pribináčkem jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Během smažení krásně napuchnou, nemají žádnou náplň a mně se na nich nejvíc líbilo, že nejsou moc sladké.
Pokud máte raději sladší dezerty, doporučuji do těsta přidat jedno nebo dvě balení vanilkového cukru.
Některé usmažené koblížky jsem plnila injekční stříkačkou jahodovou zavařeninou, některé částečně pomazala lemon curd a obalila čokoládovým zdobením