Prajzské koláče - nekynuté recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 50 dkg hladké mouky
- 2 kostky kvasnic
- trochu soli
- 9 dkg cukru
- 1,5 dcl oleje
- 2 dcl mléka
- 2 žloutky
- povidla
- Posypka:
- máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- Nádivka:
- tvarohová či maková nebo i jablková
Postup Prajzské koláče - nekynuté
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme s cukrem a solí, necháme vzejít kvasnice v troše teplého mléka s cukrem - vytvoříme kvásek.
Žloutky rozmícháme ve zbytku teplého mléka a vlijeme do mísy s moukou.
Přidáme olej a kvásek a dobře zpracujeme.
Těsto se nenechává kynout.
Zpracované těsto rozvalíme na hrubší plát, vykrojíme asi 25 koleček či čtverců, do kterých dáme nádivku.
Vytvarujeme z nich koláčky, dáváme pozor, ať jsou dobře utěsněné (na plech dáme spojem dolů).
Zmáčkneme, ať mají placatější tvar.
Nahoru dáme povidla, posypku a ihned dáváme do trouby (opět nekyne) asi na 180 stupňů a pečeme 10-12 minut.
Po upečení pocukrujeme.