Potahovaný dort krteček recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

KORPUSY:
2 velké + 1 malý (korpusy celkem z 15ti vajec)
suroviny na 1 velký:
6 vajec
120 g cukru
20 g kakaa
70 g hladké mouky
15 g solamylu
(+ mouka dle velikosti vajec)
-------------------
PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA:
500 ml smetany na šlehání
70 g cukru
50 g kakaa
-------------------
MODELOVACÍ HMOTA:/FALEŠNÝ MARCIPÁN/
300 g moučkového cukru
150 g sušeného mléka
1 lžička oleje
2 lžičky medu
1 lžička mandlové tresti
trochu vody
potravinářská barviva
-------------------
ČOKOLÁDOVÁ HMOTA:
2 čokolády na vaření
5 lžic medu
-------------------
rum (na pokapání korpusů)

Postup přípravy receptu

  1. KORPUS: Ušleháme bílky s cukrem do hustého sněhu, opatrně vmícháme žloutky, prosetou mouku, solamyl a do 1/2 kakao. Do středu vymazané a vysypané formy klademe střídavě světlé a tmavé těsto až do jeho vypotřebování. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C.

  2. PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA: Svaříme smetany s cukrem a kakaem. Necháme vychladnout nejlépe do druhého dne a vyšleháme.

  3. MODELOVACÍ HMOTA: Důkladně prosejeme cukr a mléko na vál. Přidáme olej, med a mandlovou tresť. Po kapkách přidáváme vodu a vypracujeme hmotu konzistence podobnou plastelíně. Pokud je tuhá, namočíme si ruce a propracujeme, pokud je tomu naopak, přidáme prosetý cukr. Podle potřeby obarvíme potravinářskými barvami. Můžeme podsypávat prosetým solamylem.

  4. ČOKOLÁDOVÁ HMOTA: Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu, poté na chvíli odstavíme a opět zahřejeme. Po lžících přidáme med a až bude hmota hladká necháme ji trochu vychladnout. Hmotu zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici. Pokud ztuhne moc, stačí ji dát na chvilinku do mikrovlnky.

  5. Upečeme si požadované korpusy, prořízneme, každý plát pokapeme rumem, potřeme šlehačkou (i strany dortu) a necháme pořádně vychladit do druhého dne. Potáhneme čokoládovou hmotou (já jsem ten malý korpus potáhla modrou modelovací hmotou- jako voda). Dále ozdobíme dle fantazie vykrajovaným marcipánem, svíčkami atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!