Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 4 silnější plátky vepřové krkovice bez kosti(pro kostihryzce klidně s kostí)
- čerstvě drcený pepř
- sůl (pepř lze nahradit pepřovým kořením od Kotanyi)
- menší svazek rozmarýnu
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 cibule nejlépe červené (měla jsem růžovou)
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 2 červená jablka
- 400 ml bílého suchého vína
- 4 lžíce pomerančového džemu
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 2 lžíce bílého vinného octa či citronové šťávy
- 2 lžíce krupicového cukru
Postup Pomalu pečená vepřová krkovice na voňavém zelí
Postup přípravy receptu
-
Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily.
Potřeme olejem (dala jsem olivový) a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. Nesolíme. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.
V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí.
Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, nakrájená na osminky a samozřejmě bez jadřinců.
Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme na jemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě.
Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut.
Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékáme asi tak dalších 6 minutek.
Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme deci vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.
Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150°C (horkovzduch). Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím. Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.