Polévka z vepřové krkovičky se strouhankovými bylinkovými knedlíčky recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Polévka:
- 400 g vepřové krkovičky s kostí
- 200 g vepřových kostí
- 1,75 litru vody
- 1 mrkev
- 2 pórky
- 1/2 kedlubny
- 1 malý celer
- snítka libečku
- 3 cibule (do jedné z nich vpíchneme 3 hřebíčky)
- 1 bobkový list
- 4 zrnka nového koření
- 5–6 zrníček bílého pepře
- sůl (lze i Podravka)
- petrželka
- 1 hrst rýžových nudlí
- Knedlíčky:
- 200 g strouhanky
- 250-300 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g másla
- 2 hrsti směsi jemně nasekaných bylinek:
- petrželka
- bazalka
- libeček
- máta
- šalvěj atd.
- kousek muškátového oříšku
Postup Polévka z vepřové krkovičky se strouhankovými bylinkovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Knedlíčky - napřed si asi na půl hodiny namočíme strouhanku mlékem, počkáme, až vsaje, pak utřeme máslo s jedním vejcem a jedním žloutkem do hladka. Spojíme se strouhankou, 2x - 3x strouhneme do těsta muškátový oříšek, vsypeme na velmi drobno posekané bylinky a uhněteme těsto na knedlíčky.
Do hotového opatrně vmícháme sníh ze zbylého bílku. Mokrými dlaněmi a lžičkou tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme zvlášť v jiném hrnci mimo polévku.
Vaříme je cca 5 – 8 min. Scedíme a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Pak je teprve dáváme na talíř nebo do polévky v hrnci.
Polévka: Připravuje se stejně, jako hovězí polévka. Od krkovičky oddělíme kosti, přidáme k vepřovým kostem, které jsme nakoupili nebo lépe získali již dříve z kotlet, bůčku apod. a uschovali je v mrazáku (dají se použít k vaření základů polévek, gulášů, s kůžemi při vaření zelí apod.).
Kosti vložíme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a uvedeme pomalu do varu. Sbíráme tvořící se pěnu. Vaříme velmi zvolna 2,5–3 hodiny. Pak přecedíme vývar z kostí do jiného hrnce přes síto s vlhkou utěrkou, propláchnutou předtím studenou vodou.
Krkovičku vložíme do hrnce, zalijeme vlažným vývarem z kostí, uvedeme pomalu do varu a sbíráme opět pěnu, aby byl vývar čirý. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, snítku libečku, sůl a koření. Vaříme velmi pomalu, až je maso úplně měkké. Asi tak 20 minut před dokončením varu přidáme cibuli a dovaříme zvolna s masem.
Měkké maso vyjmeme z vývaru a vývar znovu přecedíme přes vlhkou utěrku. Do polévky zavařujeme v jiném hrnci větší druhy těstovin nebo knedlíčky nebo kroupy.
Polévka z vepřové krkovičky bývá výbornou, chutnou specialitou vepřových hodů. Uvařené maso můžeme podávat jako zvláštní chod (s octovým křenem). Nakonec do horké a už odstavené polévky nalámeme rýžové nudle a necháme asi 10 minut změknout.