Polévka z haluškové vody s houbami a Nivou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 2 l vody po vaření halušek
- velká hrst hub
- 120 g nahrubo nastrouhané Nivy
- špetka pepře
- špetka kmínu
- sůl
- 1 gelový hovězí bujón
- 200 ml smetany na vaření (1 kelímek)
- 3 vajíčka
- 2 větší špetky sušeného česneku
Postup Polévka z haluškové vody s houbami a Nivou
Postup přípravy receptu
-
Vodu po vaření halušek přivedeme k varu, přidáme houby. Lesní jsou lepší, ale i žampiony jsou dobré. Sušené houby musíme předem namočit. Necháme společně vařit do změknutí hub. Opepříme a okmínujeme.
Přidáme hovězí bujón, nastrouhanou Nivu a smetanu. Chvíli povaříme, aby se chutě spojily. Přilijeme vajíčka (ne moc rozšlehaná, aby zůstaly větší kousky). Pokud je třeba, dochutíme a plotýnku vypneme. Do ještě skoro vroucí polévky přidáme sušený česnek.
Na talířích sypeme petrželkou nebo pažitkou. Velkým jedlíkům můžeme do polévky udělat krutonky z chleba nebo housky.