Polentové knedlíky plněné hlívou, se špenátem recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 200 g instantní polenty
- 400 ml vody
- 30 g másla nebo oleje
- 4 lžičky solamylu
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g mraženého listového špenátu
- 2 vejce
- sůl
- pepř
Postup Polentové knedlíky plněné hlívou, se špenátem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vodu, sůl, máslo nebo olej a přivedeme k varu. Vsypeme najednou všechnu polentu a mícháme asi 3-4 minuty, než se začne tvořit koule těsta a nechytá se stěny hrnce. Odstavíme a necháme zchladnout a dáme vařit do většího hrnce vodu na knedlíky.
Zatím na 1 lžíci oleje na pánvičce necháme zesklovatět polovinu nasekané cibule, přidáme nakrájenou hlívu a za stálého míchání restujeme, než se odpaří všechna voda z hlívy. Přidáme vejce, sůl, pepř, promícháme a dáme stranou.
Na druhé lžíci oleje necháme opět zesklovatět druhou polovinu nasekané cibule, přidáme špenát a na snížené teplotě necháme zcela rozehřát. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, vejce a mícháme chviličku, než se vejce srazí (kdo má omezenou konzumaci vajec, může toto vynechat).
Do vychladlé polenty přidáme solamyl nebo kukuřičný škrob a ze vzniklého hladkého těsta děláme placičky velikosti dlaně cca 12- 14 ks. Na každou placičku dáme lžičku hlívy a uzavřeme do kulatého tvaru. Všechny hotové knedlíky vložíme do vody přivedené k varu, lehce promícháme a vaříme, dokud nevyplavou, trvá to asi 4 minuty. Na talíř dáme připravený špenát a na něj rozmístíme uvařené knedlíky, 6 -7 na porci.. Můžeme ozdobit orestovanou cibulkou.