Podkrkonošské peciválky recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- Těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 50 g kvasnic
- asi 3 dcl mléka
- sůl
- Na polití a na posyp:
- horké mléko (tolik, aby vsáklo)
- mletý mák nebo strouhaný perník
- máslo
- med
Postup Podkrkonošské peciválky
Postup přípravy receptu
-
Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka a cukru a necháme vykynout kvásek.
Přelijeme do mísy s moukou, cukrem, změklým máslem, dolijeme mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté znovu nakynout.
Z těsta tvarujeme bochánky velikosti menších koblih, které upečeme na pomaštěném plechu.
Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem, bohatě sypeme mletým mákem nebo strouhaným perníkem a lijeme rozpuštěným máslem s několika lžícemi sirobu. Pokud nesníte peciválky všechny najednou, nechte je v teple (například v troubě na nejnižší teplotu) zaležet, pak jsou ještě lepší.
Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Z vývaru necháme na mírném ohni pozvolna odpařovat vodu až zbude černá hmota hustá jako med.