Plněná mletá roláda s chlupatými knedlíky recept

Top Recepty, Mleté maso

Suroviny na recept

Roláda:
500 g mleté vepřové kýty
50 g mleté slaniny
1 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce strouhanky
1 houska máčená v mléce, vymačkaná
1/2 malé nastrouhané cibule
3 stroužky česneku, rozetřených se solí a pepřem
Náplň:
plnotučná hořčice
4 plátky šunky
4 plátky sýra
2 usmažená vejce
1 mrkev
5 malých žampionů, nakrájených na plátky
mletý kmín
nasekaná petrželka
Chlupaté knedlíky:
500 g najemno nastrouhaných brambor
150 g hrubé mouky
50 g hladké mouky
1 malé vejce
sůl
1/2 hrníčku horkého mléka
Zelí:
500 g najemno nakrájeného zelí
kmín, sůl
trošku octa

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme, uděláme bochánek a párkrát s ním bouchneme, aby v něm nebyl vzduch. Na vál dáme folii, na ní uděláme čtverec, vysoký nejméně 15 mm. Potřeme plnotučnou hořčicí. Šunku dáme dva plátky, konci přes sebe, aby nám vznikl obdélník, o něco menší než maso, na to dáme tímto způsobem sýr, pak vejce a srolujeme malou roládku. Uděláme dvě. Nejdříve na kraj dáme mrkev, roládku, mrkev, roládku, mrkev, žampiony. Vše dáváme pevně k sobě. Posolíme, popepříme, pokmínujeme žampiony a pomocí folie přehneme. Pevně spojíme, na koncích zaděláme k sobě. Roládu položíme na silně vymaštěný plech tuhým sádlem, na třech místech nožem uděláme otvor, vytlačíme vzduch, zmáčknutím po bocích. Otvory zaděláme, potřeme bílkem a poklademe plátky sádla a dáme péct. Já jí peču v remosce, asi 1 a 1/4 hodiny. Jindy pokladu maso šunkou, sýrem, zeleninou a sroluji roládu.

  2. Zelí nakrájíme na tenké proužky. Dáme do kastrolku, nalijeme do výšky 1 cm horkou vodu, osolíme, okmínujeme a dusíme. Hlídáme vodu, aby se odpařila, až bude zelí měkké. Podle chuti přidáme ocet.

  3. Jemně nastrouhané brambory (nesmí být na jemné nudličky), přelijeme horkým mlékem, promícháme a dáme do cedníčku. Mléko úplně vymačkáme, až zbudou jen suché brambory. Přidáme mouky, vejce, sůl a umícháme těsto. Do vroucí osolené vody dáme na zkoušku jeden knedlíček, bude-li dobrý, naházíme lžičkou všechny knedlíčky, jinak přidáme hrubou mouku. Po vyplavání vaříme asi 7- 8 minut. Scedíme, propláchneme a zamícháme do zelí. Tyto chlupaté knedlíky dělám, když je nedávám do kyselého zelí, aby nezmodraly, proto to horké mléko.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!