Pizza s cuketou, šunkou, žampiony atd... recept
Top Recepty, PizzySuroviny na recept
- Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- šálek vlažné vody nebo mléka (já použil houbový bujón)
- Obložení pizzy:
- italský rajčatový protlak v krabičce (6-8 lžic)
- 180 g Mozzarelly nebo jiného podobného sýra
- 150 g šunky
- 1 menší žlutá cuketa
- 1 menší zelená cuketa
- 1 středně velká červená cibule
- 150 g na tenké šupinky nastrouhaných žampiónů
- 2-3 lžíce sušené bazalky
- 2-4 lžíce olivového oleje
- 100-450 g strouhaného Parmazánu (Gran moravia)
Postup Pizza s cuketou, šunkou, žampiony atd...
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto: Do hrníčku s mlékem rozdrobíme droždí, přidáme cukr a v teple necháme vzejít kvásek. Místo mléka můžeme použít i vlahou vodu. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přilijeme kvásek, vodu a olej a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí k míse, ani k vařečce. Vypracované těsto dáme na pomoučený vál a ručně ještě hněteme, aby bylo těsto hladké. Jestliže se těsto lepí, přidáme mouku. Potom je vložíme zpět do mísy, posypeme moukou, aby neokoralo a přikryté čistou utěrkou je necháme v teple vykynout, až zdvojnásobí svůj objem (přibližně 2 hodiny). Po vykynutí těsto ručně nebo válečkem zpracujeme do požadovaného tvaru.
Obložení pizzy: Těsto dáme na pečicí papír na plech a rozválíme je na obdélník (nebo kotouč, jak je libo - uvedené těsto vyjde na dva obdélníkové plechy);po celé ploše těsta rozetřeme rajčatový protlak (3 - 4 lžíce, a protlak italský v krabičce).
Základ posypeme nastrouhanou mozzarellou - já použil španělské sýry - 4 druhy z kravského, ovčího a kozího mléka (Tapas de Queso, sýry: Don Bernardo manchijego viejodo, Gran Capitán curado, Gran Capitán semicurado, El Ventero).
Na strouhaný sýr položíme plátky šunky cca 75 g na každý plech).
Další vrstva bude 1 menší žlutá cuketa a 1 menší zelená cuketa - pokrájené (postrouhané) na tenké kotoučky;rozprostřeme na šunku;1 červená cibule nařezaná na kroužky;následuje vrstva na tenké lupínky postrouhaných žampiónů, asi 75 g na plech;2 lžíce sušené bazalky;pokapeme 1 - 2 lžícemi olivového oleje.
Vložíme do trouby, roztopené na 250°C, asi po 15 minutách (tedy asi 5 minut před koncem) pečení posypeme strouhaným sýrem parmazánem. (Gran Motravia) a celkem pečeme ne déle než 20 minut. Pekáč vytáhneme z trouby a hned krájíme (kolečkovým kráječem na pizzu) a ještě horké podáváme.