Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- 5 středních vajec
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg pískového cukru
- 8 lžic horké vody
- 10 lžic oleje (používám slunečnicový)
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli k bílkům
- Krém:
- 2 šlehačky
- 1 ztužovač šlehačky (nebo prášková šlehačka od Dr.Oetkera)
- 3 lžíce moučkového cukru
- Krokant:
- 1 lžíce másla
- 60 g třtinového cukru nebo hnědého krystalového cukru
- 120 g mletých ořechů (nahrubo nebo mandlí,ořechy v igelit.pytlíku potluču zubatou stranou paličky na maso)
- Ovoce:
- ananasový kompot
- citrónová šťáva
- marmeláda (kyselejší např. višňová, rybízová ap.)
Postup Piškotový řez se šlehačkou, ovocem a krokantem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve vyšleháme tuhý sníh s přidáním špetky soli.
Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, až máme světlou napěněnou hmotu, potom po částech zašleháváme horkou vodu a olej. Ještě stále šleháme, pěna bude pěkně tuhá (zde platí, čím více šleháme, tím lépe). Nakonec zlehka zamícháme vařečkou sníh, střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v dortové formě průměr 24 nebo 26cm při 150°C asi 40-45 minut. Pečeme pomaleji, aby korpus stejnoměrně rostl.
Mezitím si uděláme Krokant: na pánvi rozhřejeme máslo, přidáme cukr a při mírném plameni mícháme, až cukr několikrát vzpění, přidáme ořechy, řádně promícháme a dáme vychladit.
Vyšleháme si také šlehačky s cukrem a ztužovačem (nebo prášk.šlehačkou).
Do 1/3 šlehačky vmícháme 1/3 vychládlého krokantu (šlehačkou nemusíme šetřit, bude jí dost).
Upečený vychládlý korpus jednou prořízneme, oba díly pokapeme - zvlhčíme ananasovou + citrónovou šťávou. Spodní díl potřeme marmeládou, naneseme 1/3 šlehačky + krokantu a přiložíme vrchní díl.
Celý dortík potřeme zbylou šlehačkou, bok posypeme zbylým krokantem a ozdobíme ovocem.
Po cca 1 hodině odpočinku v chladu můžeme krájet.