Piškotové řezy s limetkovým jogurtem a mátou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 100 ml mléka
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- Krém:
- 500 g hustého bílého jogurtu
- šťáva ze 3 limetek
- nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 1 vrchovatá lžíce najemno nakrájené máty
- 3 lžíce moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček želatinového ztužovače (za studena)
- Na ozdobení:
- hrst nadrobno nasekaných blanšírovaných pistácií
- limetky
- příp. máta
Postup Piškotové řezy s limetkovým jogurtem a mátou
Postup přípravy receptu
-
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.
Vejce vyklepneme do mísy, přidáme cukr a společně vyšleháme do husté pěny. Přidáme olej, promícháme a opatrně vmícháme mouku. Poté zalijeme mlékem, promícháme a vlijeme do předem připraveného pekáčku. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
Do mísy vymačkáme limetkovou šťávu. Pokud se vám tam připlete trochu dužiny, nebude to ničemu vadit. Přidáme nastrouhanou limetkovou kůru, moučkový cukr a jogurt. Mátu nakrájíme opravdu co nejjemněji a přidáme také do mísy. Metlou nebo stěrkou promícháme.
Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme k jogurtu.
Podle návodu na obalu připravíme želatinový ztužovač. Promíchaný s vodou ho smícháme s několika lžícemi krému a ihned přidáme ke zbytku krému. Svižně promícháme metlou.
Promíchanou směs nalijeme na vychladlý korpus a necháme alespoň dvě hodiny v ledničce tuhnout.
Dezert nakrájíme na kostky. Každou ozdobíme kouskem limetky, limetkovou kůrou a nadrcenými pistáciemi.