Pirohy II. recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 kl cukru
cca 350 ml mléka
60 g másla
2 KL soli
400 g vepřového mletého masa
olej nebo sádlo
menší cibule
sůl
1 stroužek česneku
pepř
majoránka nebo jiné koření
2 KL smetany
trochu mouky
trochu vody
2 vejce na potření
případně strouhaný tvrdý sýr na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a vlažného mlieka. Potom s ním vymiesime cesto z múky, soli, zmäknutého masla. Mlieka toľko, aby sme dostali cesto pružné cesto, niekto má rád tuhšie, iný mäkšie cesto. Necháme vykysnúť - kým zhruba nezväčší dvojnásobne objem.

  2. Kým cesto kysne, pripravíme náplň: Speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, opekáme, varechou oddeľujeme, kým mäso nezbledne. Osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a koreniny podľa svojej chuti. Asi 1 PL múky zmiešame s trochou vody - menej ako 100 ml, vlejeme k mäsu, premiešame, trochu sa to zahustí. Nakoniec pridáme, nemusí byť - trochu kyslej smotany - asi 2 PL. Necháme vychladnúť.

  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 2-3 mm, pokrájame na štvorce, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, rozložíme náplň. Preložíme do trojuholníka, pritisneme vidličkou kraje. Ukladáme na plech - peč. papier. Potrieme vajíčkom, ak máme - posypeme syrom. Necháme cca 10 - 15 minut stáť a dáme do rúry, pečieme asi 15 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!