Pikantní kančí krkovička recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 600 g kančí maso (vykostěná krkovička)
- koření Divočina
- trochu oleje na potření a proložení masa
- 150 g špeku
- 1 větší cibule
- 1 větší mrkev
- 200 g kloboučků hlívy ústřičné
- 1/2 KL drceného kmínu
- 1 PL rybízové marmelády
- 1 PL plnotučné hořčice
- 1 kostka zeleninového bujonu
- nastrouhaná citronová kůra (z 1/2 dobře očistěného citronu)
- 2 PL sušených brusinek
- 1 PL hladké mouky
- 2 dcl smetany(měla jsem 30%)
Postup Pikantní kančí krkovička
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na silnější plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme.
Z každé strany mírně posypeme kořením Divočina, pokapeme olejem, maso navrstvíme do mísy na sebe a necháme nejlépe přes noc uležet.
V hrnci osmažíme do zlatova na kostičky nakrájenou slaninu, tu odebereme bokem a na puštěném tuku zprudka po obou stranách opečeme plátky masa (opékáme vždy po jednom kusu, jinak pustí šťávu a začnou se dusit) Opečené maso dáme stranou a na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, na půlkolečka nakrájenou mrkev, podlijeme 4,5 dl horké vody, rozdrobíme bujon, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rybízovou marmeládu, hořčici, vložíme opečené maso a pod tlakem dusíme 15 minut.
Mezitím si očistíme a na větší kousky nakrájíme kloboučky hlívy a na pánvici na troše tuku a drceném kmínu 10 minut orestujeme.
Hrnec necháme vychladnout, přidáme orestovanou hlívu, 1 PL brusinek, trochu osmažené slaniny, přilijeme 1 dl vody, hrnec znova uzavřeme a pod tlakem na mírném ohni vaříme 20 minut.
Vypneme, ochladíme, maso dáme bokem, šťávu přecedíme do jiného hrnce, přidáme polovinu uvařené zeleniny a ponorným mixerem rozmixujeme. Kdo bude chtít omáčku tmavší a nezahuštěnou, nechá tak, jinak si rozmícháme ve 2 dl smetany 1 PL hladké mouky, kterou za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky a necháme 10 minut provařit.
Pak přidáme maso s hlívou a zbytkem zeleniny, necháme prohřát a na talíři můžeme posypat zbytkem osmažené slaniny a brusinkami.
Podávala jsem s bylinkovými noky - viz v poznámce, které se k tomuto pokrmu výborně hodily.