Pětková roláda čokoládová recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

5 vajec (vel. L)
5 pol. lžic cukru
5 pol. lžic horké vody
5 pol. lžic oleje
1 sáček čokoládového pudinku
1 vrchovatá pol. lžíce kakaa
polohrubá mouka k doplnění pudinku a kakaa - více v postupu
špetka soli
Náplň (i na potření):
2 kelímky smetany po 200 g
2 pol. lžíce solamylu
1 tabulka čokolády (100 g)
1 pol. lžíce kakaa
1 pol. lžíce cukru
15 dkg másla
cukr moučka podle chuti na utření másla

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na náplň, kromě másla a moučkového cukru, svaříme na hustý krém. Necháme vychladnout, občas promícháme.

  2. Celá vejce ušleháme ve vodní lázni, postupně přidáme po lžících cukr, horkou vodu a olej. Přidáváme až do rozšlehaných vajec se špetkou soli.

  3. Do odměrky nasypeme pudink a kakao, do 100 ml doplníme polohrubou mouku. Po částech prosejeme přes sítko a vmícháme do ušlehaných vajec.

  4. Pečící papír lehce potřeme máslem a rozetřeme těsto. Dávka vyjde na plech 30 x 40 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 8-10 minut. Po vytažení z trouby necháme 5 minut vychladnout. Pokud chceme roládu potírat krémem, srolujeme i s papírem. Když chceme nechat nepolitou a nepotřenou, překlopíme na nový papír nebo čistou utěrku. Papír, na kterém se pekla, sloupneme při rolování.

  5. Utřeme máslo a cukr a zašleháme vychladlý krém. Vychladlou roládu rozvineme a potřeme. Na obrázku je vidět kousek jahody, dala jsem je pokrájené na náplň na polovinu rolády. Při smotávání opatrně sloupneme papír. Dále ozdobíme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!