Pestrobarevný melounový dort recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Nepečený základ:
80 g cukrářských piškotů
30 g strouhaného kokosu (mohou libovolné jemně nastrouhané ořechy)
80 g másla
3 lžíce rybízového džemu
pečená vložka:
100 g másla
60 g krupicového cukru
2 vejce
120 g hladké mouky
1 sáček zeleného cukrářského želé v prášku
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
smetanová náplň:
450 g dužniny různých druhů melounu
50 ml citrónové šťávy
5 lžic melounové vodky (není podmínkou)
12 plátků želatiny
5 lžic vody
500 g bílého jogurtu
100 g moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání
na polití:
5 plátků želatiny
300 ml ovocného džusu (jahodový, limetkový, melounový, multivitamin)
na dozdobení:
kuličky melounové dužiny
borůvky
lístky meduňky (nebo máty)

Postup přípravy receptu

  1. O melounových dortech slyšel zřejmě jen málokdo a leckoho určitě zarazí, že je vůbec možné tuto zeleninu (nebo snad ovoce?) k přípravě fajnového dezertu použít. Ve většině případů se vodovitá dužnina přidává do náplní zpevněných želatinou a bez tohoto opatření se neobejdete ani v tomto případě. Podává se dobře vychlazený, proto se do jeho přípravy pusťte v patřičném předstihu, nejlépe den dopředu. A pokud nejste příliš na sladké, potom množství cukru do náplně upravte dle cukernatosti použitých melounů. Některé jsou doslova přesladké, zatímco jiné téměř bez chuti…

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Nejprve připravte pečenou vložku (viz postup č. 2): Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte vejce (jedno po druhém).

  3. Zvlášť promíchejte hladkou mouku s cukrářským želé a práškem do pečiva, sypkou směs zapracujte do vyšlehaného základu, těsto rozetřete do formy o průměru 22 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a plátek upečte (při 160 °C cca 20 minut). Hotový nechte ve formě vychladnout.

  4. Zchladlý upečený zelený plátek z formy vyjměte, vložte do ní kolečko čistého papíru na pečení, bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější fólie a na dno roztlačte jemně rozdrcené sušenky promíchané se strouhaným kokosem či ořechy a rozehřátým vlažným máslem.

  5. Rovnoměrně silnou vrstvu rovně upěchujte, nechte ji krátce zchladnout a potřete ji v mikrovlnce rozehřátým džemem. Přiložte zelený pečený plátek a opět ho potřete džemem.

  6. Připravte smetanovou náplň: Oloupaný a jadérek zbavený meloun nakrájejte na drobné kousky a zakapejte je citrónovou šťávou a vodkou. Zvlášť nechte nabobtnat v misce v troše vody želatinu a opatrně ji rozehřejte.

  7. Ve větší míse vymíchejte jogurt s moučkovým cukrem a zapravte do základu vyšlehanou smetanu (šlehačka).

  8. Asi 2 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné želatině a vše hned zapravte metlou do celkového množství náplně.

  9. Nakonec do pěny vmíchejte ochucenou melounovou dužninu a náplň hned nalijte na připravený základ ve formě.

  10. Povrch uhlaďte a vše nechte v chladu ztuhnout (cca 3 hodiny).

  11. Jakmile je korpus zcela ztuhlý, připravte želé na polití: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a rozpusťte ji v džusu, který jste ohřáli cca na 60°C.

  12. Želírující hmotu rozlijte na zchladlý korpus, hladké zrcátko“ hned ztuhne.

  13. Dortík z formy uvolněte, povrch dozdobte kuličkami čerstvé melounové dužniny, přidejte pár borůvek, meduňkových lístků a hned ho podávejte.

  14. NÁŠ TIP: Poměrně tuhé cukrářské piškoty snáze zpracujete do podoby drobenky, když je podrtíte v chopperu. Práce s mikrotenovým sáčkem a válečkem vyžaduje daleko více síly a času. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová. Text a foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav Volný


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!