Pestrobarevný melounový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Nepečený základ:
- 80 g cukrářských piškotů
- 30 g strouhaného kokosu (mohou libovolné jemně nastrouhané ořechy)
- 80 g másla
- 3 lžíce rybízového džemu
- pečená vložka:
- 100 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 120 g hladké mouky
- 1 sáček zeleného cukrářského želé v prášku
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- smetanová náplň:
- 450 g dužniny různých druhů melounu
- 50 ml citrónové šťávy
- 5 lžic melounové vodky (není podmínkou)
- 12 plátků želatiny
- 5 lžic vody
- 500 g bílého jogurtu
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- na polití:
- 5 plátků želatiny
- 300 ml ovocného džusu (jahodový, limetkový, melounový, multivitamin)
- na dozdobení:
- kuličky melounové dužiny
- borůvky
- lístky meduňky (nebo máty)
Postup Pestrobarevný melounový dort
Postup přípravy receptu
-
O melounových dortech slyšel zřejmě jen málokdo a leckoho určitě zarazí, že je vůbec možné tuto zeleninu (nebo snad ovoce?) k přípravě fajnového dezertu použít. Ve většině případů se vodovitá dužnina přidává do náplní zpevněných želatinou a bez tohoto opatření se neobejdete ani v tomto případě. Podává se dobře vychlazený, proto se do jeho přípravy pusťte v patřičném předstihu, nejlépe den dopředu. A pokud nejste příliš na sladké, potom množství cukru do náplně upravte dle cukernatosti použitých melounů. Některé jsou doslova přesladké, zatímco jiné téměř bez chuti…
JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Nejprve připravte pečenou vložku (viz postup č. 2): Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte vejce (jedno po druhém).
Zvlášť promíchejte hladkou mouku s cukrářským želé a práškem do pečiva, sypkou směs zapracujte do vyšlehaného základu, těsto rozetřete do formy o průměru 22 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a plátek upečte (při 160 °C cca 20 minut). Hotový nechte ve formě vychladnout.
Zchladlý upečený zelený plátek z formy vyjměte, vložte do ní kolečko čistého papíru na pečení, bok uvnitř obložte vyšším pruhem pevnější fólie a na dno roztlačte jemně rozdrcené sušenky promíchané se strouhaným kokosem či ořechy a rozehřátým vlažným máslem.
Rovnoměrně silnou vrstvu rovně upěchujte, nechte ji krátce zchladnout a potřete ji v mikrovlnce rozehřátým džemem. Přiložte zelený pečený plátek a opět ho potřete džemem.
Připravte smetanovou náplň: Oloupaný a jadérek zbavený meloun nakrájejte na drobné kousky a zakapejte je citrónovou šťávou a vodkou. Zvlášť nechte nabobtnat v misce v troše vody želatinu a opatrně ji rozehřejte.
Ve větší míse vymíchejte jogurt s moučkovým cukrem a zapravte do základu vyšlehanou smetanu (šlehačka).
Asi 2 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné želatině a vše hned zapravte metlou do celkového množství náplně.
Nakonec do pěny vmíchejte ochucenou melounovou dužninu a náplň hned nalijte na připravený základ ve formě.
Povrch uhlaďte a vše nechte v chladu ztuhnout (cca 3 hodiny).
Jakmile je korpus zcela ztuhlý, připravte želé na polití: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a rozpusťte ji v džusu, který jste ohřáli cca na 60°C.
Želírující hmotu rozlijte na zchladlý korpus, hladké zrcátko“ hned ztuhne.
Dortík z formy uvolněte, povrch dozdobte kuličkami čerstvé melounové dužniny, přidejte pár borůvek, meduňkových lístků a hned ho podávejte.
NÁŠ TIP: Poměrně tuhé cukrářské piškoty snáze zpracujete do podoby drobenky, když je podrtíte v chopperu. Práce s mikrotenovým sáčkem a válečkem vyžaduje daleko více síly a času. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová. Text a foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav Volný