Perníkové šneky bez kynutí recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- necelý prášek do perníku
- skořice mletá, cca půl lžičky
- špetka soli
- 21 g droždí (půl kostky)
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- cca 130 ml mléka
- 100 ml oleje
- Déle:
- 30 g rozpuštěného másla
- 80-100 g cukru krupice
- skořice mletá
- švestková povidla pokud nechceme skořicovou náplň
Postup Perníkové šneky bez kynutí
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme v míse se skořicí, solí, cukrem a práškem do perníku. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přilijeme trochu mléka a rum. Promícháme a necháme droždí jen krátce rozpustit. Pak přidáme zbylé mléko s olejem a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které rozválíme na obdélník, silný 4-5 mm.
Plát těsta potřeme vlažným rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a skořicí. Pak plát těsta srolujeme a pokrájíme na cca 16 plátků, které vložíme do koláčové formy nebo remosky o průměru zhruba 32 cm, kterou jsme vyložili pečícím papírem nebo vytřeli olejem či máslem.
Dáme péct na cca 35 minut do předehřáté trouby na 170 stupňů. Před podáváním s čajem nebo bílou kávou, můžeme posypat moučkovým cukrem.
Kdo chce, může místo cukru se skořicí a máslem, plát těsta potřít rumem nebo likérem naředěnými povidly.