Pepřové hovězí s divokou šťávou a bramborovocelerovou kaší recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 400 - 600 g hovězího masa (4 plátky po 100-150 g)
- 2 velké mrkve
- 1 velká cibule
- 100 g farmářské slaniny vcelku
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 lžíce zavařených brusinek
- 3 lžíce Halali (sterilované zeleniny)
- mletý černý pepř
- 2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžíce celého jalovce
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- sůl
- 6 velkých brambor
- 1/4 celeru
- 100-150 ml horkého mléka
- 2-3 lžíce másla
- sůl
Postup Pepřové hovězí s divokou šťávou a bramborovocelerovou kaší
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa nařízneme po okrajích a obalíme v mletém černém pepři. V kastrole rozehřejeme máslo a plátky masa zprudka osmahneme dohněda. Vyjmeme a uchováme v teple, třeba pod alobalem.
Do výpečku po mase vložíme kostičky slaniny, nasekanou cibuli a stejně velké kostičky mrkve. Za stálého míchání vše dlouho restujeme na střední teplotě do krásně hnědé barvy. Závěrem přidáme jalovec a bobkový list, necháme rozvonět, zasypeme mletým novým kořením a vrátíme maso.
Zalijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale neplavalo. Přidáme Halali, brusinky, osolíme a necháme přikryté dusit do změknutí masa. Podle potřeby přiléváme horkou vodu a promícháváme.
Měkké maso vyjmeme a zbytek vydusíme na tuk (za vařečkou na dně kastrolu zůstává suchá stopa). Zasypeme moukou, opečeme a zalijeme vroucí vodou do hustoty řidší omáčky. Promícháme, teplotu snížíme na minimum, vrátíme maso a necháme půl hodiny probublávat, až tuk vystoupí na povrch šťávy. Poté maso opět vyndáme, vybereme celé kousky koření a omáčku propasírujeme. Hustotu doladíme přidáním vody a dochutíme cukrem, octem, případně solí.
Brambory a celer uvaříme doměkka, vodu slijeme a vše rozšťoucháme. Přidáme máslo, horké mléko (po částech) a ušleháme elektrickým šlehačem. Na závěr dochutíme solí. Maso podáváme s kaší a přelijeme omáčkou. Při podávání sypeme nakrájenou čerstvou plocholistou petrželkou.