Pečený sladkokyselý pikantní květák recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 květák rozebraný na menší růžičky
- hladká mouka
- mléko
- olej na potření
- Na omáčku:
- 1 polévková lžíce medu
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- čerstvý rozmarýn
- drcené chilli dle chuti (já použila kořenící směs Harissa)
- pepř
- popř. sůl
Postup Pečený sladkokyselý pikantní květák
Postup přípravy receptu
-
Květákové růžičky omyjeme a ihned osolíme, lépe nám na nich bude držet sůl, dokud jsou vlhké. Z mléka, hladké mouky a trochu soli vymícháme těstíčko konzistence jako na palačinky, do kterého jednotlivé růžičky namočíme. Pokládáme je rovnou na plech na naolejovaný pečící papír a vložíme do trouby vyhřáté na 200C. Když nám těstíčko na povrchu ztuhne, potřeme růžičky olejem. Během pečení otočíme. Pečeme podle velikosti růžiček cca 30 minut.
Mezitím připravíme omáčku smícháním, medu, balsamica, sójovky, posekaného rozmarýnu a koření. Podle sebe případně dokyselíme, dosolíme nebo dosladíme.
Když je květák pečený, lžící ho pomalu poléváme omáčkou, nesmí nám v omáčce plavat, aby se nedusil a dál pekl. Pečeme dalších 5 minut, obrátíme a ještě pokapeme omáčkou, která nám stekla na papír. Troubu vypneme, otevřeme a necháme dojít.