Pečený hovězí guláš se zeleninou {Bezlepkový} recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1/2 kg hovězího zadního (nakrájené na kostky o velikosti soust)
- 3 spíše větší cibule
- 1 cibule na závěr na drobno nakrájené
- 3 větší mrkve (na kolečka nebo půlkolečka nebo oboje)
- 2 čerstvé papriky na proužky
- 1 čerstvá paprika na závěr (klidně všech možných barev)
- 3 polévkové lžíce hustého rajského protlaku (bez sladidel či jiných dochucovadel, jen rajčata)
- 4 velké stroužky česneku na plátky
- 2 velké prolisované stroužky česneku na konec (český, silný)
- 2 polévkové lžíce sladké papriky mírně vrchovaté
- 3/4 polévkové lžíce uzené papriky
- 3 snítky tymiánu
- 2 menší snítky čerstvé majoránky
- pořádná hrst posekané petrželky
- pořádná hrst posekané petrželky na konec
- 1,5 čajové lžičky sušené majoránky
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- olej
- sůl
- pepř
- chilli
Postup Pečený hovězí guláš se zeleninou {Bezlepkový}
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem si dala předehřát na 180°C.
Na plotně jsem si v pekáči rozpálila olej a dala do něj zprudka osmahnout kousky masa, aby se hezky zatáhlo. Pak jsem jej dala bokem.
Do výpeku jsem vsypala 3 na drobno pokrájené cibule (říká se, že kolik masa, tolik cibule, ale platí to objemově), nechala trochu změknout, pak jsem přidala půlku z na plátky pokrájeného česneku a půlku z mrkve a paprik.
Asi po dvou minutách jsem hořák úplně vypnula (možno jen snížit na minimum, ale jistota je jistota), zaprášila jsem jak sladkou, tak uzenou paprikou a za průběžného promíchávání jsem postupně přidávala snítky tymiánu, majoránky, protlak, maso, petrželovou nať, zbytek česneku, mrkve a paprik.
Plamen jsem si pustila úplně na slabo, aby se mi mletá paprika nepřipálila a tím nezhořkla.
To vše jsem nakonec zalila 3 hrnky horké vody, trochu osolila, opepřila, ochutila chilli, přiklopila víkem a šoupla do trouby.
Poprvé jsem se pod víko podívala po hodině a půl, abych vše promíchala, zkontrolovala, jak se to má se šťávou a nakonec přidala trochu sušené majoránky a drceného kmínu.
Po druhé jsem nakoukla asi po hodině a 3/4, kdy už maso bylo dost měkké. Šťávy se mi nakonec vypeklo docela dost, proto jsem ještě do pekáče přilila zhruba hrnek vody (možná i necelý).
V tento moment jsem i na posledních 15 minut přidala tu jednu pokrájenou cibuli, papriku, druhou hrst nasekané petrželové natě, ještě trochu majoránky a kmínu, dosolila a nechala tomu poslední chvilku v troubě.
Po vytažení jsem do guláše vmíchala ony dva prolisované stroužky česneku.