Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 6 kg švestek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 4 svitky skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- podle chuti med
Postup Pečená švestková povidla s badyánem a skořicí
Postup přípravy receptu
-
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozložíme rovnoměrně na plech. Posypeme cukrem, přidáme badyán, skořici.
Předehřejeme troubu spodní i horní ohřev na 180°C, plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme do změknutí švestek asi hodinu. Švestky brzy pustí šťávu a začnou s cukrem karamelizovat.
Po hodině vypneme troubu a vyndáme plech. Skořici s badyánem vybereme a vyhodíme. Švestky se šťávou přendáme do nádoby, ve které je ponorným mixérem rozmixujeme. Dále vmícháme kyselinu citronovou a nakonec můžeme podle chuti přidat med.
Zavařovací sklenice, do kterých budeme dávat povidla, ještě buď v horké vodě vypláchneme, nebo je můžeme vydezinfikovat alkoholem - vodka nebo slivovice. Víčka a sklenice osušíme a naplníme je až po okraj povidly. Sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.