Pečená panenka s brambory recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 400 g vepřové panenky
- 6 ks červených brambor
- 2 střední cibule
- 1 PL Dijon hořčice
- 1 PL třtinového cukru
- 1 PL sádla
- 150 ml vývaru či kostka masoxu
- nové koření
- sůl, pepř
- tymián
- olivový olej
Postup Pečená panenka s brambory
Postup přípravy receptu
-
Nejprve rozehřejeme troubu na 220 °C a v mezičase očistíme maso tak, abychom ho zbavili všech viditelných povrchových blan, protože ty by se při pečení stáhly a maso by bylo tuhé a nejedlé.
Maso před pečením osolíme, opepříme, jemně potřeme hořčicí, tymiánem. Poté do masa vtlačíme cukr a jemně potřeme na povrchu olejem.
Zapékací pekáček vytřeme sádlem, dno vyložíme na kolečka nakrájenou cibulí. Kolem masa rozložíme na kousky nakrájené, očištěné brambory ve slupce. Podlijeme vývarem, přidáme nové koření a přikryjeme alobalem tak, aby se tekutina příliš rychle neodpařovala.
Pekáček vložíme do již předehřáté trouby na cca 25 minut, sundáme alobal a necháme dalších 10-15 minut péct. Správně propečenou panenku poznáme snadno: když do ní šťouchnete prstem v místě, kde je nejsilnější, čili někde uprostřed, neměla by být poddajná a měkká, ale měla by pružit jako guma na gumování.
Během pečení maso můžeme zkontrolovat a případně několikrát otočit, aby se propeklo ze všech stran.
Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme několik minut vydechnout, následně jej rozkrájíme na plátky a servírujeme. Přidala jsem k němu dušený chřest.