Pečená panenka s brambory recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

400 g vepřové panenky
6 ks červených brambor
2 střední cibule
1 PL Dijon hořčice
1 PL třtinového cukru
1 PL sádla
150 ml vývaru či kostka masoxu
nové koření
sůl, pepř
tymián
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rozehřejeme troubu na 220 °C a v mezičase očistíme maso tak, abychom ho zbavili všech viditelných povrchových blan, protože ty by se při pečení stáhly a maso by bylo tuhé a nejedlé.

  2. Maso před pečením osolíme, opepříme, jemně potřeme hořčicí, tymiánem. Poté do masa vtlačíme cukr a jemně potřeme na povrchu olejem.

  3. Zapékací pekáček vytřeme sádlem, dno vyložíme na kolečka nakrájenou cibulí. Kolem masa rozložíme na kousky nakrájené, očištěné brambory ve slupce. Podlijeme vývarem, přidáme nové koření a přikryjeme alobalem tak, aby se tekutina příliš rychle neodpařovala.

  4. Pekáček vložíme do již předehřáté trouby na cca 25 minut, sundáme alobal a necháme dalších 10-15 minut péct. Správně propečenou panenku poznáme snadno: když do ní šťouchnete prstem v místě, kde je nejsilnější, čili někde uprostřed, neměla by být poddajná a měkká, ale měla by pružit jako guma na gumování.

  5. Během pečení maso můžeme zkontrolovat a případně několikrát otočit, aby se propeklo ze všech stran.

  6. Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme několik minut vydechnout, následně jej rozkrájíme na plátky a servírujeme. Přidala jsem k němu dušený chřest.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!