Pečená krkovice v kávové marinádě s pikantní omáčkou recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- K přípravě masa:
- 1 kg vepřové krkovice bez kosti vcelku
- 100 ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
- 100 ml grepu (šťávy nebo džusu)
- 1 zelená chilli paprička
- 1 lžíce mleté kávy
- špetka mletého římského kmínu
- špetka indického kari
- 1 lžíce hrubozrnné soli
- 3 lžíce oleje
- Na omáčku:
- 80 g prorostlé slaniny
- lžíce oleje
- 300 g kvalitního kečupu např. Heinz (domácí je samozřejmě výhodou)
- 100 g javorového sirupu nebo medu
- 3 lžíce kvalitní worcesterové omáčky Lea Perrins
- 2 sušené chilli papričky
Postup Pečená krkovice v kávové marinádě s pikantní omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Z citrusů vymačkáme šťávu (s džusem je to jednodušší..), nakrájíme najemno chilli papričku, přidáme kávu, koření a sůl. Řádně promícháme. Omyté a osušené maso pořádně omatláme marinádou ze všech stran a i s marinádou přemístíme do nádoby, ve které budeme masko marinovat a následně i péci. Uložíme do lednice a marinujeme... minimálně 12 hodin, ale klidně i dva dny. Když navštívíme ledničku, maso otočíme. Tuto činnost během marinování několikrát zopakujeme. Tak, je umarinováno a jdeme na věc...
Vyjmeme maso z marinády, necháme okapat. Já jsem ho otřela papírovou kuchyňskou utěrkou. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka a ze všech světových stran opečeme.. cca 10 minut. Pomáháme si dvěma vidličkami, do masa nepícháme.. to se nedělá!
Orestované maso vrátíme zpět do pekáče a do zbylé marinády. Přiklopíme a pečeme v troubě, vyhřáté na 150 st. Asi tak 90 min. Půl hoďky před stanovenou dobou pečení sundáme pokličku a dopečeme bez ní. Během pečení nemusíme přidávat vodu ani jinou tekutinu, marinády je dost. Zato maso otáčíme.
Tak, masenko je hotové, jdeme na omáčku:
Slaninu nakrájíme na kostičky a do křupava osmažíme v pánvi. Zakápneme olejem, vmícháme sirup (med), kečup, worcester a rozdrcené chilli papričky. 5 minut necháme povařit, odstavíme z plamene a necháme vychladnout.
Podáváme k masu, které nakrájíme na plátky. Jako příloha jsou nejlepší pečené brambory. A komu by chyběl salát, můžeudělat řecké tzatziky s okurkami.