Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 3 kachní stehna
- 3 kusy jarní karotky
- 1 střední cibule
- 1 větší jablko
- lžička kmínu
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce balzamikového octa nebo 2 kostky (1 vrchovatá lžička) hnědého cukru
- Dušené červené zelí k pečené kachně:
- 3/4 kg červeného zelí (asi polovina menší hlávky)
- 50 g sádla
- 1 cibule
- 1/8 litru vody
- 2 jablka
- 4 pl rozinek nebo sultánek
- 1 bobkový list
- 4 hřebíčky
- sůl
- 2 lžíce jablečného moštu
- hnědý cukr a ocet podle chuti
- 1,5 dl červeného vína
- 1 mletý hřebíček na dochucení
- cibulová nať z jarní cibule na ozdobení
- Bosáky:
- 750 g syrových oloupaných brambor
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 300 g hrubé mouky
- posekaná cibule do červena osmažená na sádle na přelití
- Drbáky:
- 1 kg brambor (1/2 kg vařených oloupaných brambor + 1/2 kg syrových oloupaných brambor)
- sůl
- stroužek česneku
- hladká mouka na obalení
Postup Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba.
Pečeme odkryté za občasného podlévání horkou vodou a dalšího občasného otáčení a mazání šťávou a medovou směsí štětcem na vaření, ještě další asi 1 - 1,5 hod., nebo až je maso měkké a dozlatova zbarvené.n
Dušené červené zelí k pečené kachně: Červené zelí očistíme, omyjeme, nakrájíme nebo nastrouháme. V rozpáleném sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Přilijeme horkou vodu, přidáme na čtvrtky pokrájená oloupaná jablka bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou (na asi 2 – 3 cm kousky) pořezanou zelenou cibulkovou nať, krátce povaříme a odstavíme.
Bosáky: Nastrouháme brambory, scedíme a vymačkáme z nich vodu, přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící a osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Podáváme se zelím a s vepřovými výpečky, s pečenými vepřovými ocásky a pod.
Drbáky: Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, osolíme lžící soli s utřeným česnekem a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené. Podávají se k zelí, k huse, vepřovému a pod.