Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1,5-2 kg kachna
- sůl
- kmín
- 0,5 - 1 dl vody
- kysané zelí
- cukr
- sůl
- kmín
- jíška
- hladká mouka
- olej
- bramborové knedlíky:
- 3/4 kg předem uvařených brambor
- asi 50 dkg dětské krupičky
- 1-2 vejce
- sůl
Postup Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme zevnitř a ze všech stran. Do kachny můžeme dát přepůlená jablka nebo cibuli.
Dáme do pekáčku prsy dolů, podlijeme vodou.
Přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna při teplotě asi 120°C 2-3 hod.
Během pečení podléváme vypečeným tukem.
Po 1 hodině pečení kachnu otočíme, propícháme vidličkou, přiklopíme.
Když je kachna měkká, podlijeme vypečenou šťávou, odkryjeme a dopečeme na zvýšenou teplotu, abychom měli křupavou kůžičku...(jen chvíli asi na 180°C)
Během pečení dáme vařit vodu na bramborové knedlíky.
Předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, dáme vejce, dětskou krupičku a vypracujeme těsto.
Uděláme knedlíky o průměru 6-7 cm, dáme do vroucí vody, hned opatrně promícháme měchačkou, aby se odlepily ode dna a vaříme přiklopené 20-25 minut.
Zelí můžeme slít, překrájíme, dáme do kastrůlku, zalijeme vodou (asi 2 dl), přidáme kmín, 1 PL cukru, sůl a dusíme pod pokličkou do poloměkka.
Zelí zahustíme jíškou, promícháváme a provaříme asi 10 minut a dochutíme. Máme uvařeno a můžeme podávat.