Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 2 ks krátkých masitých hovězích žeber (ta moje vážila 1,2 kg)
- 2 větší šalotky
- 1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 70 g rajského protlaku
- 20 g třtinového cukru
- 20 g hladké mouky
- špetka pálivé papriky
- 100 – 120 g celeru
- 2 oškrábané mrkve
- 1 větvičku rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- 2 dl červeného suchého vína (měla jsem Tarapacu)
- ½ l černého piva (Kozel)
- 2 ks jarní cibulky na dozdobení
- sůl
- mletý černý pepř
- 100 ml vývaru na podlévání (může být i více v případě potřeby dalšího podlévání)
- 2 polévkové lžíce přepuštěného másla (lze použít i sádlo)
- prostorný pekáč
Postup Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem
Postup přípravy receptu
-
Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírkovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme. Posypeme je nasekanými jehličkami rozmarýnu a lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu.
Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran. Pak je přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek. Zeleninu restujeme za občasného promíchávání dozlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu. Nyní troubu zapneme na 200 °C.
Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a 2 minuty zasmažíme. Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme asi 1 minutu. Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou.
Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem
Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná. Upečená žebra podáváme rozkrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.