Panenka s bylinkovým máslem a švédskou omáčkou recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

Vepřová panenka (množství podle počtu osob)
plátková slanina
máslo
čerstvé bylinky (petrželka, bazalka, rozmarýn nebo tymián), kdo co rád
olej
Na švédskou studenou omáčku:
1 jablko
1 polévková lžíce křenu
1 polévková lžíce majonézy
100 ml bílého vína
špetka cukru
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme bylinkové máslo. Do změklého másla vmícháme na jemno posekané bylinky a špetku soli. Necháme v lednici opět mírně ztuhnout.

  2. Panenku očistíme a nakrájíme na špalíky, osolíme, opepříme. Do každého kousku masa vytvoříme ostrým nožem shora otvor a naplníme jej bylinkovým máslem. Špalíky omotáme slaninou a upevníme provázkem.

  3. Na omáčku nastrouháme nahrubo jablko, zalijeme vínem a dusíme, dokud se tekutina nevstřebá a nevypaří. Necháme vychladnout, poté přimícháme majonézu a křen, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Necháme v lednici vychladit.

  4. Maso opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, tak 2 minuty z každé strany, nejprve naplněnou stranou dolů. A pokusíme se opéct i slaninu z boku.

  5. Maso vyjmeme, uchováme v teple. Z výpeku slijeme přebytečný tuk, podlijeme cca 2 lžíce vody a necháme rozpustit připečené kousíčky. Nakonec přidáme i trochu bylinkového másla, kterým na talíři přelijeme maso. Před podáváním odstraníme z masa provázek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!