Panenka plněná sušenými švestkami s gratinovanými bramborami recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- vepřová panenka
- sušené švestky
- drcený pepř
- sůl
- tymián
- olivový olej
- 2 lžíce povidel
- máslo
- brambory
- smetana ke šlehání
- 125 ml mléka
- lžička strouhaného muškátového oříšku
- stroužek česneku
Postup Panenka plněná sušenými švestkami s gratinovanými bramborami
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a prořízneme do ní kapsu, do které vložíme sušené švestky.
Maso upevníme špejlí, obalíme v drceném pepři, osolíme a opečeme po všech stranách na olivovém oleji.
Až se maso opeče, dáme ho dopéct do rozehřáté trouby na 180°C.
Hotovou panenku vyndáme z výpečku a vložíme do trouby, aby byla v teple.
Do výpečku přidáme povidla a necháme je rozpustit, chvíli povaříme a nakonec přidáme kousek másla, dle chutí dosolíme.
Oloupané a na slabé plátky nakrájené brambory vložíme do misky, ve které je smícháme s pepřem, solí, muškátovým oříškem, česnekem a tymiánem. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem, do ní naskládáme brambory na plátky a zalijeme smetanou s mlékem.
Brambory dáme do předehřáté trouby a pečeme do změknutí.