Pajšl recept
Top Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny na recept
- Vepřové vnitřnosti:
- 0,4 kg jazyku
- 0,4 kg srdce
- 0,4 kg jater
- 0,2 kg sleziny
- 0,1 kg plic
- Dále:
- 0,5 kg kořenové zeleniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 8 kuliček nového koření
- 3 lžičky černého pepře
- 4 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička kmínu
- Na dokončení:
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kus bulvového celeru
- 1 cibule
- 0,15 l sladké smetany + 1 lžíce mouky
- nebo 0,2 l zakysané smetany
- ocet a/nebo citrón
- cukr
- sůl
- K podávání:
- kynutý (houskový) knedlík
Postup Pajšl
Postup přípravy receptu
-
Vnitřnosti odblaňte. Srdce, jazyk, slezinu a plíce můžete v této fázi očistit od tuku a rourek, ale nemusíte, vývar bude silnější a tučnější.
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy, cibuli rozčtvrťte, stroužky oloupejte. Koření lehce podrťte v hmoždíři, jen aby se narušila struktura a svažte do gázy či dejte do vajíčka na vaření koření.
Vnitřnosti mimo jater, zeleninu a koření dejte do studené vody. Přiveďte k prudkému varu, stáhněte a nechte pobublávat asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut přidejte játra.
Ze zchladlého vývaru vylovte vnitřnosti, zeleninu a koření. Vnitřnosti pečlivě očistěte a nakrájejte na drobné kousky, zeleninu a koření vyhoďte. Chcete-li verzi odlehčenou, přeceďte vývar přes plátýnko studený, preferujete-li tučnější, nejprve ho přiveďte k varu, pak přeceďte a zredukujte.
Zbylou syrovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Orestujte na zpěněném másle a zasypte moukou (tu můžete vynechat). Lehce osmahněte do růžova a zalijte upraveným vývarem, přidejte vnitřnosti, vmíchejte smetanu, ve které jste rozmíchali mouku nebo zakysanou smetanu a krátce povařte 5-10 min. Osolte, okyselte a oslaďte.