Osvěžující (pomerančový) řez recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 250 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- cca 150 ml mléka
- cca 150 ml oleje
- Náplň:
- 375 ml bílého jogurtu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček želatinového ztužovače
- Poleva:
- 15 g Tang s pomerančovou příchutí
- 375 ml vody
- 1 vanilkový pudink
Postup Osvěžující (pomerančový) řez
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, kakao, vejce, mléko a olej. Těsto důkladně promícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný (velký) plech.
Těsto ředíme pomocí mléka a oleje do potřebné hustoty, většinou použiji 150 ml mléka a oleje, když je potřeba přidám více. Těsto nemusí být úplně řídké, když je trošku hustší nic se neděje. V horkovzdušné troubě peču na 160°C asi 20 minut.
Do misky dáme jogurt s vanilkovým cukrem, (popřípadě můžeme lehce přisladit moučkovým cukrem). Smetanu ušleháme ručním šlehačem do tuha a opatrně vmícháme k jogurtu.
Želatinový ztužovač připravíme podle návodu se 100 ml vody a v mícháme k náplni. Připravenou náplň vylijeme na vychladlý korpus a necháme cca 1,5 hodiny ztuhnout v lednici.
Pomerančový prášek smícháme s cca 1/2 vody a přivedeme k varu, ve druhé polovině vody rozmícháme vanilkový pudink, který přilijeme k pomerančové vodě v době jejího varu za stálého míchání.
Jak poleva začne tuhnout do konzistence želé, nalijeme ji na připravený moučník a opět necháme ztuhnout v lednici.