Osso buco s šafránovou rýží recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

3 telecí kližky s kostí s morkem
1 cibule
50 g másla
2 dl bílého vína Veltlínské zelené)
1/4 litru silného hovězího vývaru
2 větší stroužky česneku
hrst petrželové natě
citronová kůra - vyřezané proužky z kůry bez bílého podkladu (jen žlutá)
hladká mouka na obalení
sůl
Šafránové rizoto:
250 g rýže Carnaroli (tvrdá a kulatá rýže na rizoto)
70 g másla
1 rovná lžička šafránu v prášku
50 g morku
1 cibule
1 dl bílého vína
hovězí vývar dle potřeby na dolévání do rýže
parmazán na posypání (Gran Moravia)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, lehce obalíme v mouce v pánvi na másle opečeme z obou stran dozlatova. Nakrájíme cibuli, přidáme ji k masu, zalijeme vínem a počkáme, až se vypaří alkohol. Poté maso podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme asi hodinu a půl dusit (pozor - je třeba hlídat šťávu a dolévat v případě potřeby). Nakonec připravíme gremolatu: smícháme velmi na drobno nasekaný česnek, strouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku a přidáme k masu. Servírujeme s šafránovým rizotem.

  2. Šafránové rizoto (Risotto alla Milanese). Ve vyšším kastrolu rozpustíme 40 g másla a osmažíme cibulku nakrájenou na jemno. Přidáme morek z kosti, který se po chvíli rozpustí a zasypeme rýží. Podlijeme bílým vínem a dobře promícháme. Podle potřeby přidáváme vývar, aby se rýže dobře nasákla. Nakonec přidáme šafrán rozmíchaný ve vlažné vodě. Rýže se zbarví do žluta. Kastrol stáhneme z ohně a vmícháme zbytek másla, posypeme strouhaným parmazánem, dochutíme solí a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!