Ořechový chléb z podmáslí recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 250 g hladké mouky
- 42 g čerstvého droždí
- 3 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce podrceného fenyklu
- 1 lžíce octa
- 250 ml podmáslí
- asi 100 ml vody
- 2 hrsti nahrubo nadrcených ořechů
Postup Ořechový chléb z podmáslí
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme asi 3 lžíce mouky, cukr, droždí a 3-4 lžíce podmáslí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme všechny suroviny kromě ořechů, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 45 minut kynout.
Pak těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj ořechy. Utvoříme bochánek a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Necháme ještě 30 minut dokynout.
Troubu rozehřejeme na 230°C, chléb vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, lehce ho potřeme vodou a dáme péci. Po 10 minutách teplotu v troubě stáhneme na 180°C a necháme ještě asi 35 - 40 minut dopéct. Jestliže nám chleba rychle na povrchu tmavne, přikryjeme ho alobalem, aby se nespálil. Pečený chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba je krásně nadýchaný s křupavými kousky ořechů.