Orechovo šlehačková dorta recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

těsto:
150 g másla
150 g práškového cukru
5 žloutků
150 g mletých vlašských ořechů
1/2 čajové lžičky mleté skořice
špetka soli
7 bílků
1 balíček vanilkového cukru
70 g dětských piškotů
Náplň:
125 g mletých vlašských ořechů
50 g práškového cukru
3 polévkové lžíce rumu
500 ml smetany na šlehání
3-5 banánů
Čokoládová poleva:
150 g čokolády na vaření
3 polévkové lžíce smetany na šlehání
12 půlek ořechů
50 g plátků ořechů na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Rúru predhrejeme na 175 stupňov, plynová stupeň 2.

  2. Mäkké maslo, cukor žĺtky nastrúhané orechy, škoricu a štipku soli vymiešame elektrickým šľahačom.

  3. Piškóty vložíme do mikroténového vrecúška a váľkom na cesto ich nadrobno rozdrvíme.

  4. Bielky spolu s vanilkovým cukrom dotuha vyšľaháme a spolu s rozdrvenými piškótami primiešame do maslového cesta.

  5. Spodok tortovej formy s pružným okrajom vymastíme, naplníme cestom a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút, upečenú tortu vyberieme z rúry, uvoľníme z formy a necháme aspoň dve hodiny odpočívať.

  6. Potom dva razy vodorovne prerežeme.

  7. Zo smotany odoberieme 3 polievkové lyžice, zvyšnú vyšľaháme spolu s práškovým cukrom na hustý krém, zľahka primiešame nastrúhane orechy a rum.

  8. Banány nakrájame na koliečka a poukladáme na korpus, potrieme krémom (plnkou), opakujeme.

  9. V hrnci rozpustime nalámanú čokoládu na varenie, spolu s tromi lyžicami smotany nahladko vymiešame plátkami orechov, boky torty ozdobíme plátkami orechov. Nakoniec môžeme dať skaramelizovať cukor vody a sirupom potrieť orechy, aby sa pekne leskli. Alebo na ozdobenie sa dá použiť šlahačka + potravinárska farba. Narodeninové dorty vylepšujem ešte jedlým obrázkom.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!