Orechovo šlehačková dorta recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- těsto:
- 150 g másla
- 150 g práškového cukru
- 5 žloutků
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 7 bílků
- 1 balíček vanilkového cukru
- 70 g dětských piškotů
- Náplň:
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 50 g práškového cukru
- 3 polévkové lžíce rumu
- 500 ml smetany na šlehání
- 3-5 banánů
- Čokoládová poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 3 polévkové lžíce smetany na šlehání
- 12 půlek ořechů
- 50 g plátků ořechů na ozdobu
Postup Orechovo šlehačková dorta
Postup přípravy receptu
-
Rúru predhrejeme na 175 stupňov, plynová stupeň 2.
Mäkké maslo, cukor žĺtky nastrúhané orechy, škoricu a štipku soli vymiešame elektrickým šľahačom.
Piškóty vložíme do mikroténového vrecúška a váľkom na cesto ich nadrobno rozdrvíme.
Bielky spolu s vanilkovým cukrom dotuha vyšľaháme a spolu s rozdrvenými piškótami primiešame do maslového cesta.
Spodok tortovej formy s pružným okrajom vymastíme, naplníme cestom a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút, upečenú tortu vyberieme z rúry, uvoľníme z formy a necháme aspoň dve hodiny odpočívať.
Potom dva razy vodorovne prerežeme.
Zo smotany odoberieme 3 polievkové lyžice, zvyšnú vyšľaháme spolu s práškovým cukrom na hustý krém, zľahka primiešame nastrúhane orechy a rum.
Banány nakrájame na koliečka a poukladáme na korpus, potrieme krémom (plnkou), opakujeme.
V hrnci rozpustime nalámanú čokoládu na varenie, spolu s tromi lyžicami smotany nahladko vymiešame plátkami orechov, boky torty ozdobíme plátkami orechov. Nakoniec môžeme dať skaramelizovať cukor vody a sirupom potrieť orechy, aby sa pekne leskli. Alebo na ozdobenie sa dá použiť šlahačka + potravinárska farba. Narodeninové dorty vylepšujem ešte jedlým obrázkom.