Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková) recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- Meruňková omáčka:
- 40 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 2 dl mléka a trochu vody
- 1 dl sladké smetany
- trochu zavařených nebo čerstvých meruněk
- cukr a sůl
- Myslivecká hnědá omáčka:
- 2,5 dl základní hnědé omáčky
- 0,5 dl bílého vína
- 150 g míchaných hub
- lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- menší cibule,
- sůl, trochu estragonu,
- pažitka, petrželka
- Okurková omáčka speciál:
- 1 větší hadovka
- kostka tvarohu
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- lžíce vinného octa
- lžíce kopru a lžíce pažitky
- Omáčka z moravské klobásy:
- 2-3 moravské klobásy
- 50 g sádla
- cibule
- hladká mouka
- lžíce červené mleté papriky
- 1/2 l vývaru z kostí
- pepř a sůl
- Papriková omáčka ze zelených paprik:
- 100 g zelených paprik
- olej
- 50 g cibule
- 150 g rajčatového protlaku (šťávy)
- 0,5 l zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Postup Omáčky M, O, P (meruňková, myslivecká, okurková speciál, z moravské klobásy, papriková)
Postup přípravy receptu
-
Meruňková omáčka: Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem smíchaným s vodou, přidáme posekané meruňky a dobře povaříme. Povařenou omáčku i s meruňkami dobře rozmixujeme a dochutíme cukrem a solí. Z nakládaných meruněk přidáváme i šťávu. Podáváme k vařenému masu z polévek.
Myslivecká hnědá omáčka: Houby pokrájené na plátky osmahneme na oleji dozlatova, přidáme posekanou cibuli, zalijeme bílým vínem a povaříme. Na závěr přilijeme základní hnědou omáčku, posekaný estragon a pažitku. Podle chuti přisolíme. Podáváme ke všem masům upraveným na grilu a k minutkám..
Okurková omáčka speciál: Očištěnou okurku nastrouháme na tenká kolečka, přidáme utřený česnek se solí, sůl, pepř, zalijeme trochou vody a povaříme doměkka (podle toho, jak kdo chce měkké, já nevařím vůbec, jen dobře prošlehám vidličkou). Po odstavení přidáme tvaroh zředěný trochou vinného octa (vyšlehat ponorným mixérem), posekaný kopr a pažitku. Promícháme. Podáváme ke grilovaným masům a opečené uzenině.
Omáčka z moravské klobásy: Na sádle zpěníme posekanou cibuli, zaprášíme moukou a červenou paprikou, osmahneme, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Na závěr přidáme rozemleté nebo drobně nakrájené moravské klobásy, mírně povaříme a dochutíme pepřem a solí.
Papriková omáčka ze zelených paprik: Drobně pokrájenou cibuli a nakrájenou papriku podusíme na oleji, přimícháme rajčatový protlak (šťávu), podle potřeby zředíme vývarem, osolíme, opepříme, krátce povaříme. Podáváme k pečenému masu.