Omáčky K (kari, karotková, kokosová, kořeněná a z kuřecích drůbků recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- Kari omáčka:
- 1 lžíce oleje
- půlka cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- kari koření
- mléko podle potřeby
- sůl
- 1 lžíce studeného másla
- na přílohu rýže, hrášek a kostičky ananasového kompotu
- Karotková omáčka:
- 250 g karotky
- olej
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- hřebíček
- citrónová šťáva nebo ocet
- sůl
- cukr
- 80 g bešamelové omáčky (40 g másla, 40 g mouky, mléko nebo smetana dle potřeby, strouhaný parmezán nebo ementál)
- Kokosová omáčka:
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 60 g tuku
- 2 lžíce solamylu
- 2 chilli papričky
- sůl
- šťáva z citrónu
- Kořeněná omáčka:
- 40 g tuku
- 40 g hladké mouky
- 1 cibule
- sůl
- 1 lžíce sladké i pálivé mleté papriky
- 1 lžička bílého i černého pepře
- 1 sterilovaná okurka
- 2 lžíce pálivé hořčice
- vývar (i z masoxu)
- 1 dl kysané smetany
- Z kuřecích drůbků:
- kuřecí drůbky
- kuřecí játra
- kořenová zelenina
- 1 kostka zeleninového bujónu (lze vynechat)
- 1 menší květák
- 1 menší cibule
- hladká mouka
- muškátový oříšek
- sůl
- Na knedlíčky:
- suché rohlíky
- vejce (kolik rohlíků, tolik vajec)
- mléko
- máslo
- petrželová nať
- muškátový oříšek
- sůl
Postup Omáčky K (kari, karotková, kokosová, kořeněná a z kuřecích drůbků
Postup přípravy receptu
-
Kari omáčka: Nakrájíme polovinu cibule, zpěníme na 1 lžíci oleje, přidáme 2 lžíce mouky, osmahneme, vmícháme kari koření a zalijeme mlékem. Pak omáčku rozšleháme nebo rozmixujeme, osolíme, povaříme a odstavíme z ohně. Zašleháme do ní 1 lžíci másla, až omáčka zkrémovatí. Podáváme s rýží, do které přidáme sterilovaný hrášek a kousky ananasového kompotu. Pokud je někdo masový, může přidat vařené kuřecí maso (hodí se i dušené nebo zbylé pečené - lépe bez kůže).
Karotková omáčka: Karotku nakrájíme na tenká kolečka a vaříme v osolené vodě, do níž jsme přidali olej, bobkový list, kuličky pepře a nového koření a hřebíček, asi 15 minut. Pak koření vyndáme, omáčku ochutíme citrónovou šťávou nebo octem a cukrem. Na závěr vmícháme bílou jíšku z másla a mouky, zředěnou mlékem nebo smetanou, promícháme a provaříme alespoň 5 minut (míchat, nepřipálit!). Omáčku můžeme také rozmixovat. Podáváme s těstovinami, rýží nebo bramborami. Navrch posypeme parmazánem nebo ementálem.
Kokosová omáčka: Strouhaný kokos smícháme s trochou vařící vody a po 5 minutách slijeme. Ještě 2x opakujeme z toho důvodu, abychom docílili 12 lžic kokosového výluhu. Pak do něj přidáme stroužek rozetřeného česneku a necháme odležet. Pokrájenou cibuli a druhý stroužek česneku osmažíme na tuku, přidáme kokosové mléko, jemně usekané chilli papričky a sůl, jemně promícháme, dochutíme citrónovou šťávou, zamícháme a necháme zhoustnout pomocí solamylu. Použijeme na pikantní grilovaná masa, ryby, drůbež a podobně.
Kořeněná omáčka: Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, osmažíme do růžova, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Pak vmícháme papriku, hořčici, zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme jemně pokrájenou okurku, osolíme a vmícháme smetanu. Nakonec přimícháme bílý a černý pepř.
Z kuřecích drůbků: Kuřecí drůbky spolu s kořenovou zeleninou a kostkou masoxu uvaříme. Měkké maso obereme a nakrájíme na kousky. V mírně osolené vodě uvaříme malé růžičky květáku. Mezitím připravíme těsto na knedlíčky: Do suchých nastrouhaných rohlíků dáme žloutky, mléko, sekanou petrželku, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a špetku soli. Po promísení vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Z těsta pak děláme knedlíčky o průměru 2-3 cm. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a po zrůžovění zalijeme vývarem. Vložíme kousky masa, knedlíčky a chvíli společně povaříme. Pokud použijeme větší množství vývaru, budeme mít dobrou polévku. Větším jedlíkům k omáčce podáváme rýži.