Omáčka z mangoldu (takový dobrý špenát) recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- cca 500 g mangoldových listů (bez řapíku)
- 1 cibule
- 5-6 stroužků utřeného česneku
- 50 g slaniny + plátek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 50 ml smetany
- vývar dle potřeby
- sůl
- bílý pepř
Postup Omáčka z mangoldu (takový dobrý špenát)
Postup přípravy receptu
-
Mangold důkladně umyjeme a nakrájíme na proužky. Osolenou vodu přivedeme k varu a mangold povaříme do měkka. Uvařený vytáhneme děrovanou lžící a ihned zchladíme v ledové vodě, vodu z mangoldu ponecháme.
Nakájenou slaninu s máslem opečeme a přidáme cibuli, nakrájenou na kousky. Necháme zpěnit a zasypeme moukou. Jíšku zalijeme vývarem z mangoldu (případně doplníme vývarem z masa) a povaříme asi deset minut.
Do povařené omáčky vrátíme uvařený mangold a vše ponorným mixérem rozmixujeme. Nakonec omáčku dochutíme smetanou, česnekem (hodně) a solí s pepřem. Podáváme s brambory a vařeným hovězím masem.