Olejový koláč s ostružinami recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
180 g vody
150 ml oleje
200 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
špetka soli
15-21 g čerstvého droždí
Náplň:
500 g měkkého tvarohu (z kostky)
4-5 lžic cukru
1 vejce
strouhaná citronová kůra
mléko podle potřeby
Na posyp:
miska ostružin (malin, vypeckovaných višní, na kousky krájených meruněk apod.)
Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
160 g polohrubé mouky

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 2 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a kvásek necháme 15 minut pracovat.

  2. Připravíme tvarohovou náplň: Oba tvarohy utřeme s vejcem a cukrem, je-li třeba, lehce zředíme mlékem a vmícháme citronovou kůru.

  3. K hotovému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a dobře uhněteme hladké, měkké těsto, které bude asi 45-60 minut kynout. Vykynuté zlehka propracujeme a menším válečkem rozválíme na velký plech, vyložený pečícím papírem.

  4. Po 10 minutách kynutí potřeme těsto tvarohovou náplní, hustě posypeme ostružinami a nakonec drobenkou. Koláč necháme asi 20-30 minut vykynout a pak upečeme v předehřáté troubě (180-190°C/35-40 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!