Olejový koláč s ostružinami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 180 g vody
- 150 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr (20 g)
- špetka soli
- 15-21 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (z kostky)
- 4-5 lžic cukru
- 1 vejce
- strouhaná citronová kůra
- mléko podle potřeby
- Na posyp:
- miska ostružin (malin, vypeckovaných višní, na kousky krájených meruněk apod.)
- Drobenka:
- 80 g cukru krupice
- 80 g másla
- 160 g polohrubé mouky
Postup Olejový koláč s ostružinami
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, všechno droždí a 2 lžíce mouky (vše z připravených, odvážených surovin) a kvásek necháme 15 minut pracovat.
Připravíme tvarohovou náplň: Oba tvarohy utřeme s vejcem a cukrem, je-li třeba, lehce zředíme mlékem a vmícháme citronovou kůru.
K hotovému kvásku přidáme všechny ostatní suroviny a dobře uhněteme hladké, měkké těsto, které bude asi 45-60 minut kynout. Vykynuté zlehka propracujeme a menším válečkem rozválíme na velký plech, vyložený pečícím papírem.
Po 10 minutách kynutí potřeme těsto tvarohovou náplní, hustě posypeme ostružinami a nakonec drobenkou. Koláč necháme asi 20-30 minut vykynout a pak upečeme v předehřáté troubě (180-190°C/35-40 minut).