Okurková omáčka ze salátových okurek a petrželky recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 1 a půl větší salátové okurky
- 2 cherry rajčátka
- hrst petrželky kudrnky
- 60 g másla
- 1 šalotka
- sůl, pepř
- 1-2 KL kremžské hořčice
- pár kapek šťávy z citronu
- 600-700 ml zeleninového vývaru
- hraška na zahuštění (nebo solamyl)
- 180 ml zakysané smetany
- 2 vejce uvařená natvrdo
- .
Postup Okurková omáčka ze salátových okurek a petrželky
Postup přípravy receptu
-
Na másle zpěníme pokrájenou šalotku. Přidáme omytou, na kostičky pokrájenou salátovou okurku, pokrájená rajčátka a polovinu omyté petrželky. Orestujeme, přidáme hrašku, osmahneme a zalijeme vývarem. Metličkou prošleháváme omáčku tak, aby se neudělaly hrudky.
Povaříme cca 20 minut. Část omáčky vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme zbytek petrželky a vlijeme do povařené omáčky. Vaříme ještě pár minut. Část podušených okurek, rajčat a petrželky odebereme z omáčky stranou.
Zbylou část omáčky s okurkami, rajčaty a petrželkou rozmixujeme ponorným mixérem nahrubo. Přidáme zpět odložené povařené okurky, rajčátka a petrželku. Zlehka promícháme s rozmixovanou omáčkou. Přidáme jeden a půl lžičky kremžské nebo hrubozrnné hořčice. Zakápneme šťávou z citronu a podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s novým bramborem a půlkami uvařených vajec. Zdobíme petrželkou a plátky okurek.