Obracený koláč z křížal a zakysané smetany recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 2 hrsti křížal
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hnědého cukru
- ořechy
- Těsto:
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
- 3 lžíce hnědého cukru
- špetka soli
- 500 ml zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
Postup Obracený koláč z křížal a zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpustíme máslo, pomalu osmažíme suché křížaly (zvláční), zasypeme cukrem, necháme trošku zkaramelizovat a podlijeme jednou lžící vody. Tuto sladkou směs přesuneme do dortové formy a urovnáme na dno. Můžeme přisypat (třeba hned do pánve) ořechy.
V míse metličkou prošleháme suroviny na tvarohovo-zakysankové těsto a opatrně nalijeme na připravené křížaly. Ve formě urovnáme a pečeme do zezlátnutí (asi 20-30¨minut) v troubě vyhřáté na 180 st. Těsto trochu vyskočí, při chladnutí zase sedne.
Částečně vychladlý koláč uvolníme z formy a otočíme na tác. Vidličkou můžeme ovoce, které je trochu zapadlé do tvarohu, načechrat. Krájíme úplně zchladlé.