Novoroční zelí recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- 2 kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 1-2 sklenky hrachu nebo perlové fazole
- 1 dámská hrst sušených hřibů
- 1 pánská hrst drobně pokrájené uzené slaniny
- sůl
- kmín
- majoránka
- list vavřínu (bobkový)
- nové koření,
- 1 PL zásmažky – kdo chce, může dát jíšku
Postup Novoroční zelí
Postup přípravy receptu
-
V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne.
Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku.
Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech.
Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím.
Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí.
Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat.
Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.