Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- trochu citronové kůry
- 175 g měkkého tvarohu - z vaničky
- 2 vejce
- 190 - 200 ml mléka - dle potřeby
- 25 g čerstvého droždí
- Na náplň:
- 200 ml mléka - dle potřeby
- 50 g cukru krupice
- 100 g mletého máku
- 20 g strouhanky
- špetka mleté skořice - dle chuti
- 250 g višní z kompotu - bez pecek
- 250 ml šťávy z kompotu
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- trochu tuku a hrubé mouky na formu
- trochu moučkového a vanilkového cukru na povrch
Postup Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Kdo chce, udělá z droždí klasický kvásek a zadělá těsto s ním. K zadělání těsta můžeme použít i domácí pekárnu.
Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout.
Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout.
Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru, potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka, do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně. Jak do výšky, tak i k okrajům. Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou a pak vložíme do předehřáté trouby. Možná by se mohla dávat forma do trouby hned. Pečeme zhruba 50 - 60 minut při teplotě cca 165 - 170°C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.
Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.